Aansprakelijkheid manege

29 januari 2019

Als een leerling tijdens de springles van zijn paard valt en letsel oploopt, kan de manege dan aansprakelijk zijn voor de gevolgen?

Op een manege werd iedere twee weken door een gediplomeerde instructrice springles gegeven aan een groepje van 5 à 6 enthousiaste ruiters en amazones. De lessen werden altijd netjes opgebouwd en aan het einde van de les werd een parcours gereden. Het parcours bestond uit 4 of 5 hindernissen, waarvan de laatste hindernis een dubbelsprong was.

Tijdens een van die lessen weigerde een van de paarden op de tweede hindernis van de dubbel. De amazone (19) viel voorover van haar paard en kwam met haar hoofd op de hindernis terecht. Zij droeg ten tijde van het ongeval een cap voorzien van het veiligheidskeurmerk. Toch was ze na het ongeval duizelig. Ze is naar een huisarts gebracht, nadien gezien door een neuroloog en vervolgens doorverwezen naar een revalidatiearts. Zij staat nog steeds onder medische behandeling.

De amazone stelde de manege aansprakelijk, ze meende dat het ongeval het gevolg was van het gedrag / de eigen energie van het paard en dat de bezitter van het paard, de manege, aansprakelijk was voor de schade. Maar de manege wees de aanspraak van de hand. De amazone stapte naar de rechter.

Daar werd ze in het ongelijk gesteld. De rechter meende dat het ongeval niet was veroorzaakt door het onvoorspelbare gedrag van het paard maar door onvoldoende aansturing van de amazone. De amazone was het daar niet mee eens en ging in hoger beroep.

Het hof stelde haar wel in het gelijk. Het hof meende dat een paard, terwijl het wordt bereden,een onverwachte manoeuvre kan maken waardoor schade kan ontstaan. Het hof stelt vast dat de amazone het paard naar de dubbelsprong stuurde, dat het paard de eerste hindernis heeft genomen en vlak voor de tweede hindernis stopte. Het hof vond het voldoende aannemelijk dat het paard plotseling was gestopt. En dat plotseling stoppen van het paard was gelegen in storend gedrag van het paard en niet alleen ingegeven door een (foutieve) instructie van de amazone. Het storend gedrag is inherent aan de eigen energie van het paard en daarmee het onvoorspelbare gedrag van het paard. De manege kon aansprakelijk worden gehouden voor het ongeval.

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 22 januari 2019, ECLI:NL:GHARL:2019:491