BTW op paardenverkoop II

Recent informeerden wij over een nieuwe regel in Nederland dat het verlaagde btw tarief van 6% voortaan alleen nog zou gelden voor verkoop van paarden die bestemd zijn voor consumptie, de zogenaamde slachtpaarden. Voor de verkoop van recreatie- en wedstrijdpaarden zou dan het algemene tarief van 19% gaan gelden.

In eerste instantie zou deze wetswijziging worden ingevoerd per 1 januari 2012. De Staatssecretaris van Financiën heeft nu echter aangegeven dat de wet pas zal worden gewijzigd op later tijdstip. Het is nog niet bekend wanneer.

Andere Europese landen zoals Duitsland en Frankrijk, moeten namelijk ook het btw tarief aanpassen maar hebben uitstel gekregen. Het kabinet en het parlement maken zich nu, terecht, zorgen dat de Nederlandse paardensector een concurrentienadeel zal ondervinden ten opzichte van die andere landen, als het btw tarief in Nederland per 1 januari 2012 wel al omhoog gaat.

Nederland zal zich wenden tot de Europese Commissie en verzoeken om de inwerkingtreding van de wetswijziging in alle Europese landen tegelijkertijd te laten plaats vinden.Voorlopig geldt dus nog steeds op de verkoop van alle paarden, een btw tarief van 6%.