Laadgewicht paardenvrachtwagen

26 november 2011

Via marktplaats werd een paardenvrachtwagen te koop aangeboden geschikt voor het vervoer van twee paarden. Er zouden zelfs met gemak drie dravers in passen.

Een geïnteresseerde ruiter kwam de vrachtwagen bezichtigen en deelde mee dat de wagen gebruikt zou worden voor het vervoer van twee paarden tegelijk. Partijen kwamen een mooie prijs overeen en nog dezelfde avond werden de kentekenpapieren overhandigd.

Nadat de ruiter de vrachtwagen had aangemeld bij zijn verzekeringsmaatschappij, volgde een onaangename verrassing. De vrachtwagen bleek niet geschikt voor het vervoer van twee paarden tegelijk, omdat daarmee het laadvermogen werd overschreden.

De ruiter wilde zijn geld terug. De verkoper meende dat de ruiter uit de kentekengegevens had kunnen afleiden wat het maximale laadvermogen was. De kantonrechter ging daar niet in mee. De ruiter heeft mogen vertrouwen op de mededelingen van de verkoper en op de inhoud van de advertentie. De koop werd ongedaan gemaakt omdat de vrachtwagen niet de eigenschappen bezat die de ruiter mocht verwachten.

Rechtbank Haarlem 24 november 2011, ECLI:NL:RBHAA:2011:BV5928