Paarden(ver)koop

29 november 2019

Wat is wijsheid?

Stel:     je koopt een paard en na de koop blijkt hij moeilijk met laden, wil de ring niet in of staat al stil bij de eerste hindernis,
Of:       je verkoopt een paard en na de koop wordt geklaagd dat het paard moeilijk laadt, de ring niet in wil of al stil staat bij de eerste hindernis.

Meestal moet de koper aantonen dat het paard een probleem heeft. Dat betekent dat hij moet bewijzen dat dat probleem al aanwezig was bij de koop en niet pas is ontstaan na de koop.
Voor veel verkopers lijkt dit een kwestie van afwachten en zien waar de koper mee komt. Maar dat is niet helemaal waar.
Als de koper bewijs gaat leveren (op welke wijze dan ook), dan zal de verkoper zich daartegen moeten weren. Hij zal moeten aantonen dat het bewijs van de koper niet deugt.

Dan volgt soms de gang naar een rechter, die er meestal minder verstand van heeft dan koper en verkoper. En het ergste, rechtszaken duren maanden en soms jaren.

Maar in alle gevallen staat de paardenverkoop / de handel in een kwaad daglicht. Want het feit dat er over een paard wordt geprocedeerd, betekent dat er wat met het paard is. En of dat wel of niet waar blijkt te zijn, doet niet ter zake!
Uiteindelijk kost het (procederen) zowel de koper als de verkoper geld en krijgt het paard een stempel achter zijn naam waardoor het niet zo gemakkelijk weer verkocht zal worden.
Dus wat is wijsheid?