Paardenbak of paardenwei?

15 augustus 2018

Het blijft lastig als je buren niet van paarden houden.

Een paardenliefhebber hield al tientallen jaren hobbymatig paarden. Ook de paardenstal en de paardenbak bestonden al veertig jaar en werden gedoogd. Toen rond de paardenbak drie bouwpercelen waren ontwikkeld, maakten de toekomstige buren bezwaar tegen de stal en de bak. De stal, de lichtmasten en te hoge omheining rond de bak bleken illegaal. De gemeente dwong de paardenliefhebber een en ander te verwijderen cq vergunningen aan te vragen.

De paardenliefhebber vroeg een vergunning aan voor de stal en verwijderde de lichtmasten en verlaagde de omheining. Daarmee was tegemoet gekomen aan de eisen van de gemeente. De buren namen daarmee geen genoegen. Zij meenden dat met het verwijderen van de lichtmasten en het verlagen van het hekwerk, de paardenbak niet verdween. Zij waren bevreesd dat er nog steeds overdag paarden bereden zouden worden. Er was namelijk nog steeds sprake van een bak met zand voorzien van een omheining. Het enige mogelijke gebruik daarvan was voor het berijden en africhten van paarden, aldus de buren.

De gemeente stelde dat er geen sprake meer was van een paardenbak en er dus ook niet op die wijze gebruik van kon worden gemaakt. De illegale omheining, waarbinnen de ruimte in gebruik was als paddock, was binnen de gestelde termijn verwijderd, evenals de illegaal geplaatste lichtmasten. Er is nu dus sprake van een legale paardenwei en voor de omheining daarvan is een vergunning verleend.

De rechtbank is het eens met de gemeente dat er geen sprake meer is van een paardenbak. Er is sprake van een verlaagd doorzichtig hekwerk en niet van een bij een paardenbak gebruikelijke (schuin geplaatste houten) omheining voor het africhten, trainen en berijden van paarden. De bijbehorende lichtmasten zijn verwijderd. Of al dan niet sprake is van een aangepaste bodem, is niet relevant, omdat dit de wei nog niet tot paardenbak maakt.  

Rechtbank Oost-Brabant 31 juli 2018, ECLI:NL:RBOBR:2018:3633