Probleempaard - vervolg

30 december 2019 

Afwijkend gedrag van paard of verkoper?

Vorige week vertelden wij over een paard dat na de koop gedragsproblemen vertoonde. Toen de koper zich beklaagde, gaf de verkoper niet thuis. Intussen ging het als een lopend vuurtje dat het paard gedragsproblemen had. De ex mede-eigenaar van het paard was daar niet blij mee en wilde de zaak met de koper schikken.

De koper ging daarmee akkoord. Maar daarmee bleek de doos van Pandora te zijn geopend. Het paard bleek niet alleen fysiek maar ook financieel een probleem.

Toen partijen namelijk trachtten een deal te sluiten, kwamen zij er niet uit. Zij bleken niet dezelfde cijfers te hanteren. Dat behoeft niet verrassend te zijn als partijen proberen met zo min mogelijk kleerscheuren een deal terug te draaien. Maar dat is wel verrassend als blijkt dat partijen uitgaan van heel verschillende bedragen en dan vooral het bedrag van de verkoopprijs!

Het bleek dat de koper een hoger bedrag had betaald dan de ex mede-eigenaar dacht. De ex mede-eigenaar had dus beduidend minder van de opbrengst ontvangen dan waar hij recht op had. Daar was hij op zijn zachtst uitgedrukt niet blij mee. Hij voelde zich beduveld en ging verhaal halen bij de verkoper. Die gaf toe dat hij niet correct had afgerekend. Wat daarvan zij…

De koper en de ex mede-eigenaar kwamen alsnog tot een deal. En dankzij deze deal, ontkwam de verkoper aan een moeizame gerechtelijke procedure. Want weliswaar zou het aan de koper zijn om aan te tonen dat het paard gedragsproblemen had, maar de verkoper zou het tegendeel moeten bewijzen. Het laat zich raden hoe een rechter de geloofwaardigheid van de verkoper had beoordeeld.