Gedrag hond

16 januari 2020

Eigenaar aansprakelijk voor schade geschrokken wielrenner?

Een wielrenner fietste rustig over een pad waar een wandelaar toevallig zijn hond uitliet. De wielrenner en de wandelaar zagen elkaar tijdig en hielden rekening met elkaar. Maar de wielrenner had niet zo snel de hond in de gaten. Die zag hij pas toen de hond, die achter de wandelaar in het gras liep, opeens recht op hem af kwam. De wielrenner moest krachtig remmen en sloeg over de kop. Hij liep ernstig letsel op en stelde de wandelaar aansprakelijk.

Die meende niet aansprakelijk te zijn, onder andere omdat de fietser daar niet mocht fietsen en de remmen van de fiets te strak stonden afgesteld waardoor de fiets abrupt tot stilstand kwam. De wielrenner was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter.

De rechter stelde vast dat het ongeval is ontstaan doordat de hond in de richting van de fiets van de wielrenner liep. De vaste regel is dat de bezitter van een dier aansprakelijk is voor de gedragingen van het dier. Daarbij is niet van belang of het dier de schade rechtstreeks toebrengt of de ander aanraakt. Het gaat om de eigen energie van het dier, dus het gedrag van het dier waardoor de schade is ontstaan.

Dat er niet mocht worden gefietst doet niet ter zake omdat de wielrenner en de wandelaar elkaar tijdig hadden gezien en rekening met elkaar hadden gehouden. De wielrenner mocht er dus op vertrouwen dat de wandelaar indien hij een hond bij zich zou hebben, die hond onder controle zou houden. En ongeacht de afstelling van de rem, ontstaat bij krachtig remmen op een racefiets nu eenmaal het risico dat de fietser over de kop slaat. De wandelaar is risico aansprakelijk voor de schade uit dit letsel en is daarvoor verzekerd, aldus de rechter.
De wandelaar moest de schade van de wielrenner betalen.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant 3 april 2019, ECLI:NL:RBZWB:2019:1419