Mobiel bedienen tijdens auto rijden?

17 maart 2018

Een mobiele telefoon vasthouden tijdens het autorijden is verboden. Maar hoe zit dat als de mobiele telefoon in een houder zit. Mag je de telefoon dan ook niet met de hand bedienen?

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft geoordeeld dat dat niet verboden is. Een automobilist had een boete gekregen voor het bedienen van zijn mobiele telefoon die in een houder zit. De politie zou hebben gezien dat hij al rijdend zijn telefoon bediende. De automobilist was het er niet mee eens en stapte naar de rechter. De kantonrechter oordeelde dat dat niet mocht en stelde de politie in het gelijk. De boete bleef in stand.

Maar in hoger beroep kreeg de automobilist alsnog gelijk. Het hof bepaalde dat de wet het vasthouden van een telefoon strafbaar stelt. Daaronder valt niet het bedienen van een mobiele telefoon terwijl deze niet wordt vastgehouden. Het bedienen van een telefoon tijdens het rijden kan natuurlijk gevaarlijk zijn. En als je gevaar veroorzaakt ben je wel weer strafbaar. Maar een telefoon bedienen die in een houder zit, mag, aldus het hof.

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 7 maart 2018, ECLI:NL:GHARL:2018:2186