Schadevergoeding na digitale steniging

21 augustus 2011

Met de opkomst van zogenoemde smartphones die meer kunnen dan alleen bellen en sms'en, worden de grenzen van het (digitaal) toelaatbare opgezocht. Soms worden deze overschreden.

Een studente werd in kennelijke toestand met een mobiele telefoon gefilmd. Het filmpje werd op een website gepubliceerd en voorzien van commentaar. De commentaren van zogenoemde ‘reaguurders’ waren niet mals. Sommige verwezen zelfs naar de (privé)gegevens van de studente.

De studente verzocht de website om de persoonsgegevens en het filmpje te verwijderen. De gegevens werden gewist maar het filmpje bleef online, totdat de advocaat van de studente zich er mee bemoeide. De beheerder van de website werd gedagvaard maar deze dreigde het filmpje weer online te zetten, als de dagvaarding niet werd ingetrokken. Dat gebeurde niet; het filmpje werd opnieuw gepubliceerd. Honderden comments tot gevolg.

De rechtbank oordeelde dat de beheerder van de website onrechtmatig jegens de studente heeft gehandeld door het filmpje (tot twee maal toe) openbaar te maken. Volgens de rechtbank is het is een bewuste keuze geweest om het filmpje met onnodig grievende teksten te plaatsen en iemand onderwerp van leedvermaak te maken. Het plaatsen van kwetsende comments was voorzienbaar. Hierdoor heeft de studente schade geleden.

De rechtbank kende een immateriële schadevergoeding toe van € 10.000,- omdat de studente publiekelijk was vernederd.

Rechtbank Amsterdam 10 augustus 2011, ECLI:NL:RBAMS:2011:BT1877