Woning aanbieden

Een eigenaar van een woning, een appartement, heeft in zijn woning een stenen vloer laten leggen waardoor de woning ‘luidruchtiger’ werd dan de andere woningen. De Vereniging van Eigenaren meent dat de vloer niet voldoet aan de regels. De eigenaar bestrijdt dat.

De vereniging, althans de advocaat van de vereniging, schrijft de eigenaar een brief dat de vloer niet aan de regels voldoet omdat het aanbrengen van stenen vloeren alleen mag op een manier waardoor er geen onredelijke hinder voor overige eigenaars of gebruikers kan ontstaan. De eigenaar wordt gesommeerd de vloer te verwijderen. Inmiddels heeft de eigenaar zijn appartement te koop staan.

De advocaat van de vereniging stuurt een kopie van die brief naar de makelaar die de eigenaar bijstaat met de verkoop van het appartement. De makelaar voegt de brief toe aan het verkoopdossier. Potentiële kopers krijgen dus te horen dat er een conflict is over (de vloer van) deze woning.

De eigenaar pikt dit niet. Hij meent dat de advocaat onzorgvuldig heeft gehandeld door zonder toestemming zijn makelaar in te lichten. Het betreft immers een conflict tussen hem en de Vereniging van Eigenaren waarover nog geen gerechtelijke uitspraak is geweest. De eigenaar dient een klacht in tegen de advocaat.

De Raad van Discipline (tuchtrechters voor advocaten) stelt voorop dat de eigenaar zelf een informatieplicht heeft en eventuele kopers dient te informeren omtrent het conflict over de vloer. Het is dan ook de eigenaar die dat aan de makelaar dient mee te delen. De advocaat had dus eerst bij de eigenaar moeten informeren of het conflict was gemeld bij de makelaar. Als dat niet was gebeurd had de advocaat de eigenaar een termijn kunnen stellen om dat alsnog te doen.

Raad van Discipline Arnhem, 7 januari 2008, Advocatenblad 29 mei 2009